Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήθος, παλμός και ζωντάνια στην απεργιακή κινητοποίηση της Αλεξανδρούπολης

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης, ήταν η σημερινή στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Τα νέα μέτρα που προωθούν τρόικα και τρικομματική συγκυβέρνηση, σε μια αφόρητα δύσκολη για τον κόσμο περίοδο, έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα δυσβάσταχτα σχέδια.

Την αρχή έκανε το ΠΑΜΕ Έβρου, μέλη του οποίου συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο και πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά στο Εργατικό Κέντρο, νέοι, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν συμμετέχοντας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

 


Εργαζόμενοι από πρωτοβάθμια σωματεία είχαν έντονη παρουσία με τα πανό τους, από τα πλέον δυναμικά μπλοκ ήταν αυτά των υπαλλήλων του δήμου, αισθητή η παρουσία υπαλλήλων του ΕΚΑΒ Θράκης, ενώ από τα πιο ζωντανά κομμάτια, αυτά των φοιτητών, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ δεν έλειψε και πανό μαθητών με αντιφασιστικό περιεχόμενο. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά των μέτρων, του μνημονίου, της τρόικας αλλά και των ετέρων της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και τα αντιφασιστικά συνθήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Έβρου σε αρκετούς χώρους εργαζομένων η συμμετοχή στην απεργία κρίθηκε ικανοποιητική, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στο 30-35% κυμάνθηκε η συμμετοχή των δασκάλων και καθηγητών. Παραφωνία, η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης να μην συμμετάσχει ούτε με κλείσιμο των καταστημάτων, ούτε και με στάση εργασίας, στην απεργιακή κινητοποίηση, παρά μόνο κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το πέρας λειτουργίας των καταστημάτων.
Στην Ορεστιάδα, μικρή ήραν η συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν ήτα μικρή, με μεγαλύτερη σε αυτήν του ΠΑΜΕ μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα.
Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Έβρο πραγματοποιήθηκε από γιατρούς νοσηλευτές και εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Η παρουσία των συγκεντρωμένων ήταν μαζική με τα κεντρικά αιτήματα όλων των σημερινών συγκεντρώσεων. Στο Διδυμότειχο υπάρχει ακόμα και το αίτημα για την αυτόνομη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του κεντρικού και βορείου τμήματος του Έβρου.