Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρία μηχανικών στην Αλεξανδρούπολη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Του Γιώργου Πανταζίδη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΣΜΕΔΕ πραγματοποίησαν χθες μηχανικοί της Αλεξανδρούπολης διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές μελών που επέβαλε και θέσπισε η κυβέρνηση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομία, αντιμετωπίζει εν μέσω κρίσης και μνημονίου, τεράστια προβλήματα και υψηλότατους δείκτες ανεργίας.  

Συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου 2012 ανακοινώθηκαν από το ΕΤΑΑ οι αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ κατ’ εφαρμογή του ν.3986/2011(άρθρο 44), που είχε παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από 1/7/2011.
 Όπως αναφέρει και η απόφαση του ΕΤΑΑ, ο νόμος αυτός περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου (τρόικα). Οι αυξήσεις, που προκύπτουν είναι τεράστιες και ισοδυναμούν ουσιαστικά για μεγάλο μέρος των συναδέλφων, που ζουν από τη δουλειά τους, σε αποκλεισμό από το επάγγελμα.

Ενδεικτικά:
Α. «Παλιοί ασφαλισμένοι" (προ 1993):
η νέα αυξημένη εισφορά θα φτάσει τα 2310,60 ευρώ το εξάμηνο (385,10€/μήνα)

Β. Οι "Νέοι ασφαλισμένοι" (μετά το 1993) θα ενταχθούν όλοι αρχικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία: η νέα αυξημένη συνδρομή θα φτάσει τα 2538,60 ευρώ το εξάμηνο (423,10 €/μήνα)

Στη συνέχεια ανά τριετία θα ανεβαίνουν ασφαλιστική κατηγορία και οι εισφορές θα διαμορφώνονται ως εξής:
3η ασφ. κατηγορία: 2998,56 ευρώ το εξάμηνο (499,76 €/μήνα) (2015)
4η ασφ. κατηγορία : 3457,14 ευρώ το εξάμηνο (576,19 €/μήνα) (2018)
5η ασφ. κατηγορία : 3896,22 ευρώ το εξάμηνο (649,37 €/ μήνα) (2021)

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις 

Οι μηχανικοί συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα και στην Αθήνα, στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και σε αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις. Στην κινητοποίηση αρχικά είχαν καλέσει τα σωματεία του κλάδου. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατέθεσε ερωτήσεις στη βουλή: «Για τις νέες δραματικές αυξήσεις στις εισφορές των Διπλωματούχων Μηχανικών» και «Για το καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών».

Σε δήλωσή της, η αρχιτέκτων μηχανικός, εκπρόσωπος της παράταξης «Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων»  Ελίνα Χεριανίδου, σημείωσε τα εξής: «Οι εισφορές που μας επιβάλλει η μνημονική κυβέρνηση είναι παράλογες και δεν πρόκειται να τις πληρώσουμε! Ελπίζουμε πως η σημερινή κινητοποίηση θα γίνει η αρχή νέων κινητοποιήσεων μέχρι να πετύχουμε την ανάκληση αυτής της αύξησης των εισφορών. Παράλληλα πιστεύουμε ότι στη σημερινή πολύ δύσκολη για τον κλάδο συγκυρία είναι απαραίτητη και η θέσπιση νέων ρυθμίσεων που θα μεριμνούν για τους άνεργους συναδέλφους και τους  ελευθεροεπαγγελματίες με μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα.  Απαραίτητο θεωρούμε και να παρέχεται υγειονομική περίθαλψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από τα χρέη.».