Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Φινλανδία: Η περιβαλλοντική καταστροφή από το Talvivaara δε λέει να σταματήσει



Κάποιοι βιάστηκαν να ανακοινώσουν ότι η Φινλανδία συνήλθε από τη “μεγαλύτερη χημική καταστροφή” στην ιστορία της που συνέβη στις 4 Νοεμβρίου, κατηγορώντας παράλληλα όλους όσους προέβαλαν αυτό το ζήτημα για λαϊκισμό και καταστροφολογία. Σύμφωνα λοιπόν με τη Φινλανδική μεταλλευτική εταιρεία και με τους δικούς μας “Πωλητές”, στις 21 Νοεμβρίου το μεταλλείο νικελίου-ουρανίου Talvivaara πήρε άδεια επαναλειτουργίας από τις αρχές, άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά και τζάμπα φωνάζατε (εσείς οι κακοί “οικολόγοι”).
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Αφού μπαλώθηκε η μία τρύπα στο φράγμα και ανακοινώθηκε ότι όλα είναι καλά, άνοιξε νέα τρύπα… Σύμφωνα με το mineweb.com, η εταιρεία Talvivaara ανέβαλε την επανέναρξη της εξόρυξης στο Sotkamo, Ανατολική Φινλανδία  για ένα εξάμηνο, έως τα μέσα του 2013. Η φινλανδική εταιρεία, η οποία ήταν πρωτοπόρα στη χρήση μιας τεχνολογίας για την απόληψη νικελίου με τη χρήση βακτηριδίων, έχει πληγεί από μια σειρά από προβλήματα κατά τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων διαρροών υγρών αποβλήτων, το θάνατο ενός εργαζομένου κ.λ.π.
Και σύμφωνα με το stoptalvivaara.org  (κίνηση για την προστασία των ποταμών και των λιμνών) υπάρχουν χίλια κιλά ουρανίου στο έδαφος σε διαλυτή μορφή στο έδαφος, που αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.
Ακόμα και η ορατή κατάσταση του εδάφους γύρω από το ορυχείο αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στο Talvivaara. Τουλάχιστον 100 acres (περίπου 250 στρέμματα) από βαλτοτόπια και λίμνες έχουν ρυπανθεί από την απόρριψη αποβλήτων που περιέχουν ουράνιο και βαρέα μέταλλα. Με βαριά χρήση ασβέστη, μια ποσότητα ουρανίου μέχρι χίλια κιλά έχει συσσωρεύθει ως ίζημα στα εδάφη και τη βλάστηση της περιοχής.
Σύμφωνα με το StopTalvivaara, είναι αδιανόητο τό ότι η εταιρεία και η τοπική υπηρεσία περιβάλλοντος (ELY) σκοπεύουν να αφήσουν εκεί χίλια κιλά ουρανίου και περίπου 10 τόνους βαρέων μετάλλων και αλουμινίου μέχρι την άνοιξη. Εν τω μεταξύ η διαρροή χημικών ουσιών στις λίμνες και τα ποτάμια συνεχίζεται.
Πιστεύουν ότι καμμία από τις δύο δεν είναι ικανή να εκτιμήσει και να ελέγξει τη χημική ρύπανση.
Θεωρούν ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων, και οι δυο ενεργούν με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων.
Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, η Talvivaara και η τοπική ELY να μην έχουν αποφασίσει πώς να ενεργήσουν, π.χ. να καθαρίσουν το ουράνιο και τα βαρέα μέταλλα από τα έλη.
Ζητούν από την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας να εξετάσει τα απόβλητα από τα οποία πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας και τα οποία, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας της Αρχής, περιέχουν περίπου ένα τόνο ουράνιο.
Ζητούν από την Αρχή Ασφάλειας Χημικών να παρακολουθεί τις επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή βλαβερής σκόνης.
Με δυο λόγια, ζητούν από τους “αρμόδιους” να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά εκεί είναι Φινλανδία …δεν είναι Ελλάδα όπου έχουμε όλους αυτούς τους καταπληκτικούς μηχανισμούς ελέγχου των εταιρειών και άμεσης επιβολής του νόμου!
Μήπως να τους δανείσουμε τους Επιθεωρητές μας;

Χρονολόγιο των πιο πρόσφατων περιστατικών, ξεκινώντας από την τελευταία (τρίτη) διαρροή της λίμνης γύψου, στο http://www.stoptalvivaara.org/fi/newsstream.html.

Περίληψη στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε στο http://www.helladelicious.com/blog/stories-and-news/2012/04/talvivaara-a-fin nish-environmental-crime-company/.


antigoldgreece.wordpress.com