Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σιωπή ...

Ας αφήσουμε στην άκρη συμφέροντα και σκοπιμότητες. Ας μιλήσουμε για την είδηση αυτή καθεαυτή, αποκομμένη από ο,τιδήποτε άλλο. Για ένα λεπτό μόνο. Ας μιλήσουμε για την προθυμία της κυπριακής εκκλησίας να βοηθήσει το λαό, θέτοντας στη διάθεση του κράτους τη μεγάλη –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος- περιουσία της.
Κι ας συγκρίνουμε λίγο αυτή την προθυμία και την άμεση αντίδραση, με τις αντίστοιχες της δικής μας εκκλησίας, στα 3-4 χρόνια τώρα που η χώρα μαστίεται από την κρίση. Θυμάται κανείς κάποια ανάλογη δήλωση του δικού μας αρχιεπισκόπου; Ή μήπως θυμόμαστε μόνο εκείνη την οργισμένη αντίδραση του κ. Ιερώνυμου, τότε που απειλήθηκε η συνέχιση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος; Από εκεί και πέρα, σιωπή.
Ή μάλλον κάτι σκόρπιες δηλώσεις περί στήριξης και ελπίδας στον ελληνικό λαό. Ναι, καλά τα συσσίτια και η βοήθεια προς τους φτωχούς, από εκεί και πέρα όμως; Κάτι πιο χειροπιαστό, πιο ουσιαστικό; Σιωπή. Αλλά, ξέχασα… η δική μας εκκλησία ΔΕΝ έχει περιουσία… Ίσως όχι τέτοια όπως η εκκλησία της Κύπρου, αλλά ποιος πείθεται σήμερα ότι η βοήθεια που παρέχεται είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων της;

Κ.Η.
Από τη στήλη "Μικρογνωμικά" της ΓΝΩΜΗΣ