Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Υπό την απειλή «λουκέτου» και το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης

Με λουκέτο απειλείται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά την κατάργηση του πόρου 2% από τις αμοιβές των μηχανικών υπέρ του Επιμελητηρίου με τον νόμο 4093/12 του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και την άρνηση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών να το χρηματοδοτήσει προκειμένου να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του.
Το ΤΕΕ, εκτός από τα κεντρικά γραφεία του στην Αθήνα, διαθέτει 17 περιφερειακά παραρτήματα, ένα εκ των οποίων και στη Θράκη, με έδρα την Κομοτηνή, και απασχολεί πανελλαδικά περί τους 300 εργαζόμενους.
Στο αίτημα του προέδρου του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζη, προς το υπουργείο για αντικατάσταση των κομμένων πόρων του, το υπουργείο απαντά αρνητικά, αλλά και απαξιωτικά. Αποκλείει την επιχορήγηση του ΤΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό και χαρακτηρίζει ρεαλιστική "λύση" τη διάλυση του ΤΕΕ με την απόσπαση εργαζομένων του στα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, αρκετές φωνές, ανάμεσα τους και αυτή του προέδρου του περιφερειακού τμήματος Θράκης, κ. Νίκου Παπαθανασίου, προειδοποιούσαν για ζητήματα κατάλυσης της λειτουργίας του ΤΕΕ και υποβάθμισης του παραγωγικού του έργου. Λίγους μήνες αργότερα, οι δυσοίωνες προβλέψεις έρχονται να επιβεβαιωθούν και η «οριστική παύση των λειτουργιών του ΤΕΕ-Θράκης, τίθεται ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος, που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση, εξαιτίας της κρισιμότητας του θέματος, κλήθηκαν και θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χρήστος Σπίρτζης, και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΤΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος. Αμφότεροι θα κληθούν να εξετάσουν τα περιθώρια επιβίωσης του Περιφερειακού Τμήματος της Θράκης, αξιολογώντας τις δυνατότητες του κεντρικού φορέα και τη δυνατότητα παρεμβάσεώς του στην κεντρική εξουσία.

Παπαθανασίου «Άνευ περιεχομένου η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΕ Θράκης»

«Θεωρώ άνευ περιεχομένου να συνεχίσει να λειτουργεί το ΤΕΕ Θράκης μόνο για τις τρέχουσες υπηρεσιακές υποχρεώσεις, δηλαδή να εκδίδει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για τους συναδέλφους», υπογράμμισε μιλώντας στον «Παρατηρητή της Θράκης» ο κ. Νίκος Παπαθανασίου. «Το παραγωγικό έργο για το οποίο θεσπίστηκε το ΤΕΕ», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς στοιχειώδη οικονομική υποστήριξη». «Επομένως δεν μπορεί να συνεχισθεί η κατάσταση». «Θα πρέπει να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος για να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχισθεί η λειτουργία του. Πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές το αν η πολιτεία επιθυμεί την ύπαρξή του ως τεχνικού συμβούλου της και αν θα αναζητήσει άλλες μορφές».
Κινήσεις και παρεμβάσεις, προς την κατεύθυνση του να τεθεί προ των ευθυνών της η πολιτεία, για να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του θεσμού, επιχειρήθηκαν ήδη κατά τους προηγούμενους μήνες. «Προτάσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανασίου, δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό του για το κατά πόσον θα επηρεάσει την τύχη τους ο πρόσφατος ανασχηματισμός, που έγινε στην κυβέρνηση. «Με τον ανασχηματισμό άλλαξαν τα πρόσωπα με τα οποία συζητούμε και άρα ξεκινάμε με καθυστέρηση έξι μηνών», παρατήρησε. «Το οικονομικό έτος έχει φθάσει στο μέσο και όλα είναι επί μηδενικής βάσεως», προσέθεσε, «και εκτιμώ ότι όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητώνται από την αρχή».
Τα παραπάνω, όπως και άλλες προεκτάσεις των ζητημάτων, που εξαρτούν άμεσα την επιβίωση του ΤΕΕ-Θράκης, θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση. Η οριστική απόφαση για την αναστολή ή μη της λειτουργίας του θα γίνει γνωστή την Παρασκευή.

Κικλή Ηπειρώτου - Εφημ ΓΝΩΜΗ