Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση ζωγραφικής του Δ. Σταθόπουλου με θέμα τη Σαμοθράκη

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Σαμοθράκη πραγματοποιείται από το Σάββατο και για ένα μήνα στο χώρο του Καφέ Elemento (επί της οδού Βενιζέλου έναντι ΚΤΕΛ), στην Αλεξανδρούπολη. Ένας σημαντικός Θρακιώτης καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Σταθόπουλος εκθέτει τις μοναδικές του ακουαρέλες αφιερωμένες στο μαγευτικό μας νησί.
Βάθρες και φαράγγια, ακρογιαλιές και πλατάνια, ουρανός, βουνό και θάλασσα…
Οι ζωντανές, αεράτες και γεμάτες φώς ακουαρέλες του ζωγράφου ζωντανεύουν στο μυαλό τα αγαπημένα τοπία και φέρνουν στο νου τις μυρωδιές από αγιόκλημα, ρίγανη και θυμάρι.  Η ιμπρεσιονιστική του τεχνοτροπία συνθέτει τους όγκους από μικρές κηλίδες  χρώματος και παγιδεύει το φώς και τον ήλιο στον πίνακα.
Ο ζωγράφος Δημήτρης Σταθόπουλος  θεωρείται πολύ σημαντικός στο καλλιτεχνικό χώρο. Άριστος υδατογράφος, με έργα λιτά και ολοκληρωμένα, αντλεί πάντα την έμπνευσή του από το οικείο περιβάλλον.
Διατηρεί μόνιμο εργαστήρι στην Παλιά Πόλη Ξάνθης.  Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις  όσο στην Ελλάδα τόσο και στο εξωτερικό.  Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες.  Στην Αλεξανδρούπολη έχει εκθέσει ξανά τα έργα του το 2002 στο Λαογραφικό Μουσείο. 
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και κατοικεί στην Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε δεκάδες εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό
Έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα ομάδων της Ξάνθης. Εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών : Σ. Ιωαννίδη, Κ. Σεραμέτη, Κ. Καραθεοδώρη. Το 1999 συμμετείχε στο πρόγραμμα ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ δουλεύοντας σαν εκπρόσωπος ζωγράφος από την Θράκη στον Μαραθόκαμπο Σάμου.
Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες.
Το εργαστήρι ζωγραφικής του Δημήτρη Σταθόπουλου, βρίσκεται επι της οδού Ορφέως λίγα μόλις μέτρα μετα την είσοδο σας στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το εργαστήρι αποτελεί ένα χώρο δημιουργίας και προβληματισμού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ένας πόλος έλξης για καλλιτέχνες,μαθητές και διανοούμενους που τους απασχολούν θέματα σχετικά με την ζωγραφική.

Ε.Χ.