Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Έκρηξη» απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ και στη Θράκη

«Έκρηξη» απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς ο κόσμος γονατίζει από τα χαράτσια και τους αλλεπάλληλους φόρους και δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει ούτε το ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ.
Καθημερινά, στα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ και στη Θράκη, προσέρχονται εκατοντάδες καταναλωτές που ζητούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους, προτού μείνουν δίχως ρεύμα, ή σε κάποιες περιπτώσεις, κι αφότου γίνει η διακοπή…
Η αύξηση κατά 10% των απλήρωτων λογαριασμών σε ένα μόλις δίμηνο αφορά κυρίως τους ανθρώπους της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή σε πολίτες που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραστικά και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος, ΦΑΠ μερικών ετών και φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με τα χαράτσια είναι πλέον όσο ένας μηνιαίος μισθός.
Το Δίκτυο των Ενώσεων Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας, εδώ και μήνες, διαμαρτύρεται έντονα για τη μη ανταπόκριση της ΔΕΗ στα αιτήματα των καταναλωτών για ρύθμιση των οφειλών τους προς την εταιρεία. Οι Ενώσεις Καταναλωτών δέχονται καθημερινά τα παράπονα των καταναλωτών-πελατών της ΔΕΗ γι’ αυτό το θέμα.
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί παρουσίαζαν μια σταθεροποίηση στο επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ. Η εικόνα, όμως, άλλαξε δραματικά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Στην περίοδο των δύο συγκεκριμένων μηνών οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Η δραματική άνοδος, κατά 10%, σε ένα δίμηνο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου. Η εκτίναξη των οφειλών αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι.
Ο βασικός, όμως, λόγος για τον οποίο δημιουργείται ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ είναι το λεγόμενο χαράτσι, δηλαδή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο το καλοκαίρι του 2011 ως έκτακτο μέτρο και το οποίο μας κάλεσε τότε με δηλώσεις του να το αντιμετωπίσουμε ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τα ακίνητα. Παρά τον -υποτίθεται- έκτακτο χαρακτήρα του, το χαράτσι επιβιώνει ως σήμερα, αφού προηγουμένως μετονομάστηκε σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και μειώθηκε κατά 15%.

Κική Ηπειρώτου - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ