Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εξαγγελία για νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης 3.500 θέσεων

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ένα όνειρο ετών, έστω και στα χαρτιά, φαίνεται να παίρνει … «σάρκα και οστά». Tο πρωί στα ιστορικά γραφεία του ΜΓΣ Εθνικού και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, εξαγγέλθηκε δια στόματος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρη Γιαννακίδη και του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ και χωρητικότητας 3,5 χιλιάδων θέσεων.
Η εντυπωσιακή φετινή πορεία του Ευρωπαίου Εθνικού στο πρωτάθλημα βόλεϊ και οι κατάμεστες κερκίδες στο ντέρμπι κορυφής κόντρα στον Ολυμπιακό – μισή ώρα νωρίτερα έκλεισαν οι πόρτες και πολλοί έμειναν εκτός γηπέδου – έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να μπει σαν προτεραιότητα ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για τον αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής που μπορεί να ανοίξει μεγάλες προοπτικές.
Όλα αυτά βέβαια, αποτελούν εξαγγελίες, ανακοινώσεις και υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Άλλωστε το παράδειγμα του κολυμβητηρίου, που με καθυστέρηση δεκαετίας, αναβολές, εντάσεις , υπερκοστολογήσεις, πρόβλημα ροής χρηματοδότησης, πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
Στα γραφεία του Εθνικού απλώθηκαν σχέδια και κατόψεις μελέτης που σχεδιάστηκε το 2007 , κάτι που σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική μελέτη "σηκώνει" τροποποιήσεις και επανεξέταση. Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν, επιδίωξη είναι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο φάκελός του να είναι άμεσα ώριμος και επιλέξιμος. Για αυτό το λόγο και εξετάστηκαν οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν όπως η μελέτη κόστους οφέλους. Επιθυμία επίσης – ιδιαίτερα αισιόδοξη και φιλόδοξη θα προσθέταμε - είναι να έχει βγει ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέχρι το τέλους του 2014. Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, δηλαδή από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες μέχρι την ημέρα παράδοσης, παρά τις ερωτήσεις μας, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση.

Το έργο

Το νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης οριοθετείται απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο σε έκταση 9 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Προβλέπεται η κεντρική σάλα, πολλοί βοηθητικοί χώροι, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων. Οι κερκίδες θα έχουν συνολική χωρητικότητα 3,5 χιλιάδων θέσεων με τις μόνιμες να είναι 2,5 χιλιάδων και οι υπόλοιπες πρόσθετες (κυλιόμενες), ΑΜΕΑ κλπ. Θα υπάρχει επίσης, ανεξάρτητο κλειστό προπονητήριο ενώ οι χώροι και το συγκρότημα θα τηρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές. 

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα γραφεία του Εθνικού μόνο χαρούμενη ήταν. Τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν μετά από τέτοια εξαγγελία που άλλωστε ήραν αίτημα των ανθρώπων του αθλητισμού της πόλης. Οι προβληματισμοί δεν έλειπαν αλλά σε πρώτη φάση δεν εκφράστηκαν, αν και όσες ελέχθησαν φωναχτά αφορούσαν το σκέλος του χρόνου κατασκευής καθώς και στον όγκο και το μέγεθος ,της χωρητικότητας. Ωστόσο, ειπώθηκε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες προτάσεων και τροποποιήσεων.