Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πολιτιστικός Εικαστικός Σύλλογος ένα ζωντανό κύτταρο στην Αλεξανδρούπολη

Ο Πολιτιστικός Εικαστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης είναι ένας φορέας που από το 1986 συσπειρώνει τους ερασιτέχνες εικαστικούς της ευρύτερης περιοχής Αλεξανδρούπολης.
Ιδρύθηκε όταν ο αείμνηστος Αλέξανδρος Στάμογλου, μαζί με μια ομάδα μαθητριών του αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν Σύλλογο. Από τότε, υπάρχει ως σχήμα, που αφενός παρουσιάζει και προβάλλει το έργο των ερασιτεχνών της πόλης μας, και αφετέρου προσφέρει μιαν ευκαιρία εκπαίδευσης σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της γνώσης και της έκφρασης μέσω των Εικαστικών τεχνών.
Από τότε πολλά χρόνια πέρασαν, με πολλές αλλαγές στην ηγεσία, πάντα με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου, όπου τα μέλη θα μπορούσαν να εκθέτουν τα έργα τους, και θα προσφέρονταν μαθήματα ζωγραφικής, από εκπαιδευμένους ζωγράφους.
Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε με τη σκληρή δουλειά του τότε διοικητικού συμβουλίου, που δημιούργησε τον ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ, υπό την ηγεσία του Μανώλη Δεληγιαννάκη.
Για αρκετά χρόνια, ο χώρος αυτός έδωσε το παρόν πολύ δημιουργικά, και με την επόμενη πρόεδρο, Ουρανία Ψειράκη, παραδίδοντας σε μικρούς και μεγάλους, μαθήματα ζωγραφικής, ελευθέρου σχεδίου και Αγιογραφίας.
Μετά από την διάλυση του παλιού Συλλόγου όμως, και λόγω κρίσης, αρχές καλοκαιριού, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο σχήμα, με αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των μέχρι τότε δομών…
Το πρώτο θέμα που έμοιαζε σοβαρό, εκτός από την εκλογή καινούριου διοικητικού Συμβουλίου, ήταν η μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του σε έναν καινούριο χώρο συνύπαρξης…Το θέμα αυτό λύθηκε με την βοήθεια του Δήμου και του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη. Στο Σύλλογο για να στεγαστεί, παραχωρήθηκε ο χώρος της παλιάς Πυροσβεστικής που στέγαζε την Δημοτική Αστυνομία, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, απέναντι από τα Γραφεία της Πρόνοιας.
Στο τιμόνι του ανανεωμένου Συλλόγου, βρέθηκε αυτή την φορά η ζωγράφος Μαριάννα Παυλίδου, ειδική καθηγήτρια για τα Εικαστικά, στην Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Το περασμένο καλοκαίρι, στην Γιορτή του κρασιού, ο καινούριος Σύλλογος δήλωσε παρών, με έκθεση και δημιουργικό εργαστήρι, που έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους…
Στις 23 Οκτωβρίου 2013, στο Bistro Café Elemento 41, έγινε η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με μια διάλεξη για τους Μάγους του χρωστήρα- Ιμπρεσσιονστές ζωγράφους. Από τις 31 Οκτωβρίου άρχισαν τα μαθήματα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από τις 6-8 η ώρα, και συνεχίζονται, θέλοντας να είναι μια ζεστή, δημιουργική αγκαλιά για όσους παίρνουν μέρος σε αυτά…
Στις 13.02.2014, έγινε η κοπή της πίτας του Συλλόγου, στο Artgallery café, στην έκθεση με την έρευνα της Μαριάννας Παυλίδου, ¨Μέρα με την μέρα η Προσωπογραφία μου¨.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Αρχιμανδρίτης Ανθιμος Ρεγγίδης, και πολλά αξιότιμα μέλη της τοπικής κοινωνίας, μικρά και μεγάλα.
Ο Σύλλογος είναι ενεργό μέλος της ΕΠΟΦΕ, (Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Έβρου) και στηρίζει δυναμικά τις εκδηλώσεις της.
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 15-20 δημιουργικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, που η εβδομαδιαία επικοινωνία μαζί τους, κυοφορεί υλικό για ενδιαφέρουσες παρουσίες στον χώρο των Εικαστικών Τεχνών…Τα παιδιά που μας συνοδεύουν έχουν πολύ ταλέντο και δύναμη, και είναι όλοι χαρούμενοι για την δυναμική τους παρουσία…
Ο Πολιτιστικός Εικαστικός Σύλλογος, ήταν και είναι πάντα ένας ζωντανός Πολιτιστικός φορέας που δηλώνει παρών, σε όλα τα μεγάλα Πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής, και πάντα όταν τα καλούν, τα μέλη είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν έξω στην πόλη μας, μαζί με παιδάκια και κοινό…

Η ζωγράφος, Μαριάννα Παυλίδου