Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εκτός λίστας του ΥΠΠΟ για αναβάθμιση πολιτιστικοί χώροι της Θράκης ενόψει καλοκαιριού

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αναβαθμίζονται εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου από το ΥΠΠΟΑ, με την επέκταση του ωραρίου και την αναβάθμισή τους, ωστόσο κανένα μουσείο και αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου.
Αυτό καταγγέλλει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση», κάνοντας λόγο για μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου και στηλιτεύοντας παράλληλα την ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ που «αφήνει τις ευκαιρίες να περνούν».
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την «Περιφερειακή Αναγέννηση», οι χώροι που θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί και οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένη επισκεψιμότητα και είναι αναγκαία η ολοήμερη λειτουργία τους και ενίσχυση τους είναι:
  • Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που ευρίσκεται σε διαδικασία  ένταξης περιοχών παγκόσμιας εμβέλειας, με παγκόσμια ιστορική παρουσία..
  •  Το Μνημείο των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, τον χώρο προέλευσης της παγκόσμιας φήμης Νίκης της Σαμοθράκης, που κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου και τα γύρω μνημεία με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, της γενέτειρας του Δημόκριτου.,
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
  • Ο Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρίας
Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε σχετικά: «Είναι αναμενόμενη η αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αλλά και στην περιφέρεια μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν περιλαμβάνει καμία περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους χώρους που θα πάρουν έκτακτο προσωπικό, προκειμένου να μπορούν να έχουν ολοήμερη λειτουργία κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, έτσι ώστε να αναδειχθούν περαιτέρω…
Στα πλαίσια αυτά είναι λυπηρό, το ότι τόσο ο κος Γιαννακίδης, όσο οι χωρικοί του αλλά και οι θεματικοί του αντιπεριφερειάρχες τουρισμού και πολιτισμού, δεν αντιλαμβάνονται και δεν γνωρίζουν σημαντικότατες δράσεις που λαμβάνουν χώρα και υποβαθμίζουν με την ανεπάρκεια τους την περιοχή μας.
Καλούμε τον Υπουργό, έστω και τώρα, να συμπεριλάβει δύο τουλάχιστον χώρους από την ΑΜΘ και για λόγους συμβολισμών!" αναφέρει μεταξύ άλλων.