Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Σε απελπιστική κατάσταση οικογένεια στην Αλεξανδρούπολη

Ένα καθημερινό δράμα που εκτυλίσσεται δίπλα μας. Μία θλιβερή ιστορία επιβίωσης, από εκείνες που αφήνουν ένα σφίξιμο στην καρδιά, ένα κόμπο στο λαιμό. Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Αλεξανδρούπολη του 2015, μία ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθεί να εξασφαλίσει ό,τι μπορεί για τα δύο εγγόνια της, 6 και 15 ετών, ψάχνοντας στα σκουπίδια και ζητιανεύοντας.
Ο πατέρας των παιδιών πάλευε για χρόνια και στο τέλος νικήθηκε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε κάποιο ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Έτσι, τα δύο παιδιά, ένα 6χρονο κοριτσάκι κι ένα 15χρονο αγόρι, βρέθηκαν να ζουν σε ένα δωμάτιο, μαζί με την 67χρονη γιαγιά τους, η οποία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας. Λεφτά για φάρμακα, ούτε για αστείο. Βοήθεια από κάποιον κοινωνικό φορέα; Όχι. Κολλάνε στη γραφειοκρατία, κυρίως επειδή η γιαγιά δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών. Η μοναδική βοήθεια προέρχεται από τον θείο των παιδιών, ο οποίος ωστόσο είναι άνεργος, κι έτσι οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες.
Στο δωμάτιο που μοιράζονται, κάπου στην Αλεξανδρούπολη, προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας στη σόμπα σανίδες από παλιές πόρτες και παράθυρα. Η αγωνία της γιαγιάς, βασανιστική: Τι θα απογίνουν τα παιδιά όταν αυτή φύγει από τη ζωή και δεν θα μπορεί να τους παρέχει τα ελάχιστα που μπορεί, όταν η κατάσταση της υγείας της τής επιτρέπει να βγει στο δρόμο με το καροτσάκι της και να ψάξει στα σκουπίδια ή να ζητιανέψει.
Η ανάγκη για οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να προσφέρει κανείς σε αυτή την οικογένεια είναι τεράστια. Στο πλευρό τους έχει σταθεί ο γνωστός αργυροχρυσοχόος και φίλος της εφημερίδας μας Δημήτρης Γκενόπουλος, ο οποίος έχει κι άλλη φορά ζητήσει βοήθεια για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Οι συνθήκες στις οποίες ζουν είναι δραματικές. Είναι τεράστια η ανάγκη για ρούχα, ιδιαίτερα για το κοριτσάκι, το οποίο είναι 6 ετών, αλλά είναι μικροκαμωμένο. Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη θέρμανση στο δωμάτιο που ζουν. Ό,τι νομίζει κανείς πως μπορεί να προσφέρει είναι καλοδεχούμενο».
Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν ο,τιδήποτε για να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη «ΓΝΩΜΗ», στο τηλέφωνο: 25510 29888 και 24222, αλλά και στο κινητό 6937097303.

Της Κικής Ηπειρώτου
Πηγή: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ