Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η κατάσταση είναι "ντουμάνι" και ανακοίνωσαν εκ νέου εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα

Της Κικής Ηπειρώτου

Εντατικότεροι έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στα μαγαζιά υγειονομικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος σε όλο τον Έβρο ξεκινούν και αυτό το χειμώνα κλιμάκια της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας και των αστυνομικών διευθύνσεων. Ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει σήμερα σχεδόν ανεξέλεγκτη, μετά από τόσα χρόνια σχετικής χαλαρότητας που εύλογα αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει… σωτηρία.
Τα εντελώς και επισήμως ‘άκαπνα’ καταστήματα εστίασης στην Αλεξανδρούπολη είναι ελάχιστα.


Τα παράπονα από γονείς με μικρά παιδιά, αλλά και από μη καπνιστές, είναι συχνά, όχι όμως και ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αφού η πλειοψηφία φαίνεται να ανήκει στους καπνιστές. Ωστόσο, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει, έστω κι αν σπάνια εφαρμόζεται. Οι έλεγχοι, για να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι διαρκείς, επίμονοι και μετά τις συστάσεις να ακολουθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία. Μέχρι σήμερα, ο νόμος παραμένει στα χαρτιά τις περισσότερες μέρες του χρόνου, με κάποια πρόστιμα εδώ κι εκεί, ενώ και οι επαγγελματίες, που διανύουν μία απελπιστικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ζητούν διαχρονικά να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο.
Πάντως, η Περιφέρεια ΑΜΘ εμφανίζεται αποφασισμένη φέτος να προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην επιβολή προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Στον Έβρο, σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης υγείας της ΠΕ Έβρου Ευαγγελία Κοσμαδάκη, υπάρχει επαρκής αριθμός ελεγκτών και αποφασιστικότητα για εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλα τα καταστήματα της περιοχής.
Εξάλλου, για το θέμα, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου με την κα Κοσμαδάκη. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των Σωματείων Καφέ και Εστίασης της περιοχής. Η κα Κοσμαδάκη γνωστοποίησε ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και την Αστυνομία σε όλα τα καταστήματα της περιοχής, υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Έβρου παρακαλεί τα μέλη του να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος προς αποφυγή διοικητικών κυρώσεων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα ΓΝΩΜΗ