Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Σύστημα SEATRAC και στα Χανιά …. Να ευχηθούμε και στα δικά μας κάποια στιγμή;

Του Γιώργου Πανταζίδη

Το αίτημα του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου για δημιουργία από τον Δήμο, υποδομών εύκολης πρόσβασης στην θάλασσα, παρά και τις εκκλήσεις της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» δεν έγινε πράξη από την δημοτική αρχή, Απεναντίας αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία έως και απαξίωση.Την ίδια στιγμή διαβάζουμε ότι το πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC που έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τοποθετήθηκε ΚΑΙ στον Δήμο Χανίων στην παραλία της Νέας Χώρας. Πρόκειται για μια ηλεκτροκίνητη ράμπα κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Θυμίζουμε ότι το SEATRAC που φέρει την ονομασία ΜΚ5 αποτελεί την πλήρη έκδοση και περιλαμβάνει πακέτο τηλεμετρίας, ντουζ πάνω στη συσκευή και φωτοσυναγερμό για την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών. Το πακέτο τηλεμετρίας δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή SEATRAC να είναι συνδεμένη με το διαδίκτυο και αξιοποιώντας την τεχνολογία του Internet Of Thinks παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες.
Αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό με σταθερή ταχύτητα, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Είναι πλήρως αυτόνομο αφού διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα.
Είναι υπερβολικό, να ευχηθούμε και στα δικά μας; Εστω για το καλοκαίρι του 2017, γεροί να μαστε;