Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Υπό βροχή και με το «Bella Ciao», χιλιάδες αποχαιρέτησαν τον Ντάριο Φο

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στη λαϊκή, μη θρησκευτική κηδεία του ανατρεπτικoύ σκηνοθέτη, μεγάλου λογοτέχνη, και εξαιρετικού ηθοποιού στην κεντρική πλατεία του Ντουόμο του Μιλάνου. Πλήρης ημερών έφυγε σε ηλικία 90 ετών την Πέμπτη ο ευφυής «αρλεκίνος», βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1997), που σφράγισε την εποχή μας με το σατιρικό πνεύμα του και τους πολιτικούς αγώνες του.Η μεταφορά του φέρετρου του Ιταλού διανοούμενου και καλλιτέχνη από το θέατρο Piccolo Teatro Strehler μέχρι την πλατεία Ντουόμο, συνοδεύθηκε από τη μουσική του γνωστού τραγουδιού «Bella Ciao», ισχυρό σύμβολο της αντίστασης στον φασισμό. Ο γιος του, Iάκοπο Φο, είπε χθες συγκινημένος: «Είμαι βέβαιος ότι τώρα η μητέρα μου, Φράνκα Ράμε, και ο πατέρας μου είναι μαζί και γελάνε ξεκαρδιστικά».
Ο πατέρας μου δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Μπορεί να συμβεί, κάποιες φορές, άνθρωποι χωρίς εξουσία και οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, να καταφέρουν να αποκτήσουν μια κάποια εξουσία.
«Το να μιλάμε για τα όσα έκανε ο πατέρας μου, χωρίς να αναφερόμαστε στην πολιτική του δράση, είναι σαν να συζητάμε για ένα καλό κρασί, αγνοώντας το σταφύλι», ανέφερε χαρακτηριστικά και χαιρέτησε στο τέλος της ομιλίας του, υψώνοντας το χέρι, με κλειστή γροθιά.
«Η χώρα μας είναι αχάριστη. Όταν ο Ντάριο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ η μισή Ιταλία, από ζήλεια και με χλευασμό, προσπάθησε να μειώσει την αξία του», δήλωσε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, γνωστός για την προσωπική του στράτευση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της Νάπολης.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέππε Σάλα θέλησε να τονίσει ότι η πόλη του δεν απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Ντάριο Φο όσο ήταν ζωντανός, και θα πρέπει τώρα να οργανωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες να δώσουν την πρέπουσα αξία στην προσωπικότητά του και στην πολύτιμη παρακαταθήκη του.