Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Έκτη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στη βενζίνη η Ελλάδα

Το νέο έτος ξεκινά με μια ακόμη αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των έξι ακριβότερων χωρών παγκοσμίως στην αμόλυβδη βενζίνη. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, μετά την τελευταία αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, η Ελλάδα πλασάρεται επίσης και στην πρώτη 15αδα με βάση τη λιανική τιμή χρέωσης του πετρελαίου κίνησης. Στα βόρεια σύνορα της χώρας, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πρατήρια καυσίμων από Βουλγαρία και Σκόπια, καθώς εκεί οι τιμές είναι φθηνότερες έως και 50% σε σχέση με τις τιμές στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό είναι πως η μέση τιμή της αμολυβδης έχει αυξηθεί, μέσα στο τελευταίο διάστημα, λόγω των φόρων, περισσότερο από 5 λεπτά ανά λίτρο, 10 λεπτα ανά λίτρο το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, ενώ ακραίες τιμές έως και 1,93 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, καταγράφονται στη νησιωτική χώρα.
Η πτώση της κατανάλωσης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων, ενώ μόνο οι πωλήσεις της αμόλυβδης έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίτρα σε ετήσια βάση. Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν και από τη συνεχιζόμενη «στροφή» στην πετρελαιοκίνηση: το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τη ζημιά αυξάνοντας περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης απ’ ό,τι στην αμόλυβδη (10 λεπτά του ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο έναντι 4 λεπτών στην αμόλυβδη).