Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Χαρίτσης: Όλα τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ με ρήτρα θέσεων εργασίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», σημειώνει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν «όχι όμως με τρόπο που θα τραυματίζει περισσότερο την κοινωνία, θα αναιρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις και θα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
Αναφέρει ακόμα, ότι στην αυριανή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης». «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης. Επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση «με οποιοδήποτε τρόπο, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει την παραμονή της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο».
Ερωτηθείς αν το σενάριο των εκλογών έρχεται πιο κοντά σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είπε ότι «σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία εξυφαίνονται πολλά σενάρια και είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση πρέπει να την απασχολούν, πρώτον το να κάνει από την πλευρά της «αυτά που μας αναλογούν βάσει της συμφωνίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στην κατεύθυνση που περιέγραψα» και δεύτερον το άνοιγμα μιας πολύ σοβαρής συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δείκτες, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι αφενός μεν η υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 και η σημαντική υπέρβαση των στόχων στα έσοδα, επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα «με ταξικό πρόσημο, όπως η εφάπαξ χορήγηση της 13ης σύνταξης και η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία», αφετέρου δε, η θετική πορεία των μακροοικονομικών δεικτών του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2016, «ενώ αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στο τέταρτο τρίμηνο», σημαίνει ότι «η χώρα περνά σε φάση ανάπτυξης». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι βασική στόχευση είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Όλα τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ βάζουν το ζήτημα της ρήτρας θέσεων εργασίας αφού δίνουμε κίνητρο χρηματοδότησης σε όσους δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αποκλειστικής απασχόλησης. Επιπλέον ενισχύουμε κατά προτεραιότητα νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, κάτι που δεν συνέβαινε με τα προηγούμενα προγράμματα. Ο δε νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν στοχεύει μόνο στις πολύ μεγάλες επενδύσεις, όπως γινόταν με τους προηγούμενους, αλλά υπηρετεί τον ίδιο στόχο με το νέο ΕΣΠΑ: Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε.